fbpx

5 tips over videomarketing

Videomarketing

Statement: bewegende beelden zijn véél aantrekkelijker dan een blog. En hier zijn we dan (oh the irony) met een blogpost over video! 🤪

We horen vaak van bedrijven dat ze graag videomarketing willen gebruiken om hun business te promoten, maar dat ze geen idee hebben waar te beginnen. Videomarketing lijkt vaak veel complexer dan het is. Dus no stress, met deze tips & tricks helpen we jou op weg naar je eerste video!

Waarom videomarketing?

Videomarketing is een SEO-goudmijn, het verhoogt al snel de click-through-rates (CTR) en conversies van je bericht. Simpel gezegd: de betrokkenheid van je (potentiële) klanten wordt veel groter! 

YouTube is namelijk hét platform bij uitstek waar je video’s kan bekijken en is de tweede grootste zoekmachine ter wereld na Google. Het is dan ook geen toeval dat beide platformen tot hetzelfde bedrijf behoren. Scoor je met je video’s? Dan word je online gevonden.

Daarnaast zijn er tegenwoordig oneindig veel platformen waarop je videomarketing kan toepassen. Denk maar aan Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, etc… De uitvinding van smartphones heeft videomarketing een enorme boost gegeven, want video is nu toegankelijker dan ooit. Er zit letterlijk een camera in je broekzak! 📲

Ook op emotioneel vlak is video super doeltreffend. Met video kan je makkelijk een gezicht plakken op jouw onderneming, en die menselijke connectie heeft veel meer invloed dan het lezen van een geschreven tekst.

Focus je niet enkel op sales, vertel een verhaal

Een video die enkel over branding en sales gaat, slaat niet aan. Je kijkers zullen snel afhaken. Door een storyline te creëren houd je hun aandacht vast en blijven ze langer geïnteresseerd. Je hoeft geen Jip en Janneke-verhaal op poten te zetten, maar vertel gerust over jouw bedrijf: wat is de historiek? Hoe heb je jouw product op de markt gebracht? 

De gemiddelde aandachtsspanne bij video bedraagt 8 seconden. Het is dus van groot belang dat je je kijkers vanaf het begin aan hun mouw trekt! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een slagzin, waar je later op de video eventueel opnieuw naar verwijst.

Wil je meerdere video’s op je kanaal posten, zorg dan zeker dat je een herkenbare huisstijl hebt die in alle video’s terugkomt. Het moet voor je kijkers namelijk meteen duidelijk zijn met wie ze te maken hebben. 

Lights, camera, sound? Action!  

Je uitstraling is van groot belang, en daar horen kwalitatieve video’s bij. Zit je geluid en belichting goed? Dan heb je al een streepje voor! No worries, je hebt daarvoor geen materiaal nodig dat duizenden euro’s kost. Als je het creatief aanpakt, kan je met enkele DIY-tricks meteen aan de slag. 

Hoe kan je je video’s mooi belichten zonder veel bijkomend materiaal? Easy! Maak eerst en vooral gebruik van natuurlijk licht en zet de persoon die gefilmd wordt bij een raam met veel lichtinval. Is het zonlicht te fel voor de video? Verzacht het dan door er een laken of douchegordijn voor te hangen. Het zal er misschien niet prachtig uitzien behind the scenes, maar je beelden zullen al pakken beter zijn!

En wat dan met geluid als je geen professionele micro ter beschikking hebt? Onze tip: gebruik je smartphone! De voice-recording functie van je gsm werkt namelijk erg goed. Neem het geluid uit je video dus apart op en synchroniseer het achteraf met het beeld. 

CTA’s zijn de key van een goede strategie

De ontwikkeling van een goede videomarketingcampagne begint met marktonderzoek en een concurrentieanalyse. Het is heel belangrijk om inzichten te verzamelen over de markt die je wilt betreden! Zodra je over deze informatie beschikt, kan je je strategie vormgeven en je boodschap bepalen.

Wat wil je jouw doelgroep laten horen, zien en voelen? Welke boodschap probeer je over te brengen? Wat is de call-to-action? 

Er zijn gigantisch veel video’s online beschikbaar, dus zorg ervoor dat die van jou eruit springt. Een goed gemaakte video is de kers op de taart!

Vertel jouw verhaal met en zonder geluid

Check jij jouw Instagram feed soms onderweg, of in het openbaar met andere mensen om je heen? Of course you do! Maar wat als je dan een interessante video tegenkomt? Dan is het toch belangrijk dat je die kan bekijken zonder dat iedereen kan meeluisteren?

Video’s op sociale media beginnen vaak automatisch te spelen wanneer je er voorbij scrollt. Je moet je kijkers kunnen meevoeren, met of zonder geluid. Zorg ervoor dat het voor iedereen duidelijk is wat de boodschap van je video is. Kies dus voor grafische call-to-actions en ondertitel je beelden!

Geen professionele camera? Gebruik je gsm

We hebben allemaal een camera in onze broekzak zitten, dus waarom zou je die niet gebruiken? Het is toegankelijk, en de meeste smartphonecamera’s zijn tegenwoordig van een enorm goede kwaliteit. Om uitstekende beelden te leveren, is een professioneel videotoestel daarom niet altijd van groot belang. 

Wil je snel een boodschap filmen? Wees zeker niet bang om je smartphone boven te halen!

Zijn er nog vragen?

Zie je door het bos de bomen niet meer? Van Google Ads tot Tiktok, wij begeleiden je graag door de social media jungle.

Weet jij hoe je Gen Z kan bereiken?

Ontdek alle tips in ons e-book!